Herenboeren

Tooren BV is nauw betrokken bij de creatie van het concept Herenboeren en adviseert nieuwe herenboerderijen bij de totstandkoming van hun boerenbedrijf.

Een concept waarbij een coöperatie wordt opgericht. De leden runnen samen een kleinschalig gemengd boerenbedrijf. Een boer is aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf.

We willen weten waar ons voedsel vandaan komt. Daarom is in het voorjaar van 2016 de eerste Herenboerderij gestart in Boxtel. Er worden tientallen soorten groenten en fruit geteeld, de coöperatie houdt zelf kippen en varkens en ook lopen er runderen op deze boerderij.

De leden van de coöperatie investeren eenmalig in de oprichting van het bedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 11 euro per afnemende mond per week. Wat ze daarvoor terugkrijgen, is elke week ongeveer 60 procent van ons eten; groenten, fruit, aardappelen, eieren en (diepgevroren) vlees en vleeswaren.

De ‘bijvangst’ van het concept is echter veel groter. Een Herenboerderij draagt bij aan herstel van landschap, bodem en biodiversiteit. Het zorgt voor sociale cohesie, gezondere mensen en grotere betrokkenheid bij elkaar en bij een plek. (zie ook www.herenboeren.nl en https://youtu.be/vVei2BuQwHQ)

Samen in verbinding geeft ruimte voor harmonie